Wie

Ik ben Aukje Kerkhof (1974). Opgeleid tot grafisch ontwerper en sociaal cultureel werker. Vanaf 2000 stond ik op het podium en werkte ik als actrice/zangeres in de theater en muziekscene. In september 2021 ben ik een nieuwe loopbaan begonnen in de kraamzorg. Ik woon in Arnhem met mijn man Jeroen, dochter Suze, drie katten en een hamster.

Vaktherapie als katalysator

Mijn eigen verhaal is de start geweest van ‘Een helend beeld’. In 2017 ben ik gestart met psychotherapie in de reguliere GGZ omdat ik last had van paniekaanvallen en hyperventilatie. Daar ging ik uiteindelijk aan de slag met mijn verhaal als slachtoffer van seksueel misbruik in mijn kinderjaren. Paralel aan mijn GGZ-traject startte ik met vaktherapie, beeldend. Een vaktherapeute begeleidde mij met opdrachten om voorbij woorden mijn trauma in beeld te krijgen. En dat werkte. Twee jaar lang heb ik elke twee weken met haar gewerkt en het eindresultaat werd een boek dat ‘Huppelen door stroop’ heet. Een boek om mijn vaktherapietraject mee af te ronden maar ook om een mooi overzicht te krijgen van mijn hele proces en de fases waar ik allemaal doorheen ben gegaan. 

Nadat mijn vaktherapie was afgerond ben ik blijven tekenen. Ik nam oude foto’s van mezelf, foto’s met lading, en die bewerkte ik. Ik herschiep mijn verleden door vervelende elementen weg te laten en helpende elementen toe te voegen. Zo fantaseerde ik over elementen die ik mezelf kon geven in beeld, of fijne zinnen die ik tegen mezelf zou kunnen zeggen. Ik gaf mezelf in beeld hulp van anderen, compassie, uitwegen in nare situaties en creatieve oplossingen voor problemen. Het gaf me zo’n goed gevoel. 

‘Eindelijk kon ik zelf iets veranderen’

Mijn werken betekenen veel voor mij. Ik kijk er met veel liefde naar omdat het verhaal goed is afgelopen. Omdat ik een vorm heb gevonden om mezelf dat te geven wat ik heb gemist; liefde, aandacht, bescherming en veiligheid. Dat voelt ontzettend krachtig. 

Ik maak helende beelden voor mezelf, en nu maak ik ze ook voor anderen. Om grip te krijgen op vervelende ervaringen uit je verleden, en die te rescripten, opnieuw te herbeelden. Om een blijvende herinnering te geven aan een moeilijke tijd, die door je eigen ingreep goed is afgelopen. 

‘Own you’re story so you can write your own ending’ (Brené Brown)

Ik hoop dat ik voor jou iets kan betekenen.

Wil je een afspraak maken, heb je vragen, of twijfel je of dit iets voor je is: neem gerust contact met me op. Aukje Kerkhof / aukjekerkhof@gmail.com / whatsapp of telefoon 0645218960.